Verkkokauppiaan muuttuva työympäristö; Kun 24H ei riitä

Tovi jos toinenkin on vierähtänyt viimeisimmästä Verkkokauppiaaksi.fi -postauksesta. Syynä tähän ovat työkiireet ja vapaa-ajan muuttunut ajankäyttö, sekä (yhtään kaunistelematta) joidenkin asioiden lykkäämnen ”sitkun” -ajatuksella.

Verkkokauppiaana, verkkokauppiaan puolisona, asiakkaidemme verkkokauppojen kehittäjänä, perheenäitinä ja käynnistyvän pientilan omistajana kulunut vuosi on ollut aika rumbaa. Vaikka miten laittoi kaikkensa likoon, löytyi heti läjäpäin uusia asioita jotka vaatisivat huomiota niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Lienee sanomattakin selvää, että päähän putkahti turhan usein ajatus ettei 24 tuntia riitä mihinkään liian monen asian ollessa kesken ja vaatiessa huomiota.

Piti vetää selkeät rajat. Priorisointi, ajankäyttö ja oma jaksaminen nousivat hallitsemattoman paletin hallintaan ottamisessa kaikista tärkeimmiksi asioiksi.

Ehkäpä verkkokauppiaana olet törmännyt samaan riittämättömyyden tunteeseen. Alati muuttuva työympäristö lisää painetta näkyä, kuulua ja erottua edukseen muista. Ja sitten on se muu elämä, joka täytyisi elää siinä sivussa. Tässä muutamia verkkokauppiaankin arkeen sopivia ajatuksia, joita omakohtainen prosessointi herätti:

 

Asioiden priorisointi:

Priorisointi linkittyy vahvasti ajankäyttöön, sillä kun asetat asiat selkeästi tärkeysjärjestykseen, keskityt sekä oikeaan tekemiseen, että oikean tekemisen varsinaiseen tekemiseen paremmin ja tehokkaammin, vapauttaen näin aikaa muuhun. Priorisointi on helpointa toteuttaa kirjaamalla ylös tärkeiltä tuntuvat asiat, olivatpa ne työtehtäviä, päämääriä tai tavoitteita. Kun asiat ovat kirjattuna ylös, on ne helpompaa jäsentää tärkeysjärjestykseen.

Mikä on tärkeää juuri nyt? Mikä vie eniten seuraavaa päämäärää kohti? Mikä tehtävä vie eniten aikaa ja minkä voin hoitaa ripeästi? Onko ToDo -listalla ylimääräisiä, vähemmän arvokkaita asioita joiden tekemisen voisin jättää myöhemmäksi?

Asiat kannattaa myös pilkkoa pienemmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin ne ovat helpommin hallittavia ja helpommin saavutettavia. Listaa on syytä päivittää aika ajoin, jotta tärkeät asiat ovat edelleen ajankohtaisia, eikä turhaa työtä aiheuttavia. Priorisoimalla säästät paitsi aikaa, myös omaa jaksamistasi.

Esimerkki:

 • Verkkokaupan markkinointi
  1. Aloita AdWords
  2. Tee Facebook -kampanja
  3. Ideoi bannerit

Ajankäytön merkitys:

Ajankäyttöä voi tehostaa. Aina. Ihmisluonto syyllistyy liian usein ja helposti siihen, että hoitaa asiat mieluiten itse. Toisille ei haluta olla vaivaksi, tai ei uskota jonkun toisen hoitavan hommaa lähellekkään yhtä mallikkaasti kuin itse. Meneepähän ainakin kerralla oikein ja tulee varmasti hoidetuksi. Tuttua?

Verkko mahdollistaa meille mielettömät puitteet työskennellä vapaammin aikaa tai paikkaa katsomatta. Se mahdollistaa myös uudenlaiset kontaktit, sillä aina löytyy apua. Aina löytyy joku, joka jakaa ajatusmallisi tai tuo siihen uusia näkökulmia. Aina löytyy joku, joka osaa huomiota vaativan homman nopeammin, tehokkaammin ja ehkä myös edullisemmin kuin sinä itse.

Mieti siis millaisiin asioihin sinun kannattaa itse käyttää aikaa ja millaisia asioita voit delegoida toisille. Näin sinulle vapautuu aikaa keskittyä johonkin muuhun tärkeämpään samalla kun jokin muu asia tulee myös hoidetuksi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Freelancerit mahdollistavat täsmätyövoiman käytön isommissa, tai yksittäisissä ja pienemmissäkin asioissa. Suora kysyminen asiantuntijalta voi säästää aikaa, vaivaa ja rahaa tolkuttoman paljon. Työharjoittelijoita ja päättötyön tekijöitä kannattaa hyödyntää aktiivisesti, jos mahdollista. Voit ottaa yhteyttä suoraan kouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin ja jättää yhteystietosi jo valmiiksi.

Projektien ja työtehtävien selkeä aikataulutus taas jouduttaa usein halutun tavoitteen saavuttamista. Asioista pysyy myös paremmin kartalla, eikä unohduksista koidu lisää aikaa ja vaivaa vaativia tehtäviä. Työkalujen päivittäminen ja käyttöönottaminen säästää aikaa usein kaikista eniten. Verkkokauppiaalle on olemassa lukuisia erilaisia työkaluja helpottamaan prosesseja ja vapauttamaan aikaa muuhun. Palataan verkkokauppiaan hyödyllisiin työkaluihin vielä tuonnempana.

 

Sitkusta Nytkuun:

”Sitkun” -ajatusmallin kääntäminen ”Nytkun” -ajatusmalliin vaatii asioiden tärkeysjärjestykseen laittoa sekä ajankäytön suunnittelua. Liian moni huomiota vaativa asia kerralla hidastaa minkään asian päätökseen saamista. Kun priorisointi ja ajankäyttö on hoidettu ja tiedät selvästi mitkä asiat vaativat huomiotasi juuri nyt, mitkä voit tehdä myöhemmin, voiko joku toinen hoitaa osan asioista puolestasi ja onko käytössä tehokkaimmat työkalut asian tekemiseen, on helpompaa tarttua suoraan toimeen ja jättää jahkailu taa.

Usein aloittaminen on se vaikein tehtävä, ei niinkään itse tekeminen. Tarttumalla tehtävä kerrallaan, päämäärä ja tavoite kerrallaan asiaan käsiksi, huomaat pian että tehtävälista ei enää kasaannu, vaan lyhenee (ainakin toisesta päästä). Asioiden päätökseen saaminen tuo onnistumisen ja hallinnan tunnetta, poistaen stressiä, turhautumista ja hallitsemattomuuden tunnetta. Kun viivaa päätökseen saatuja asioita yli, ei oikeastaan enää edes haittaa että uutta tekemistä ilmaantuu. Joten mitäpä jos tehtäisi asioita NYT eikä sitten kun?

 

Jatkuva kehitys

Paikoilleen jumahtaminen on pahinta niin työssä kuin itsensä kanssa. Ympäristö kehittyy, pelisäännöt muuttuvat, trendit vaihtuvat ja toimintatavat uusiutuvat. Jo tämä kaikki vaatii meitä kehittämään sekä itseään, että omaa ympäristöään entistä toimivammaksi. Jos jää paikoilleen, ei voi mennä eteenpäin.

Maailma on pullollaan tietoa ja taitoa, usein täysin ilmaiseksi. Uskallan väittää, että jokainen meistä voi tulla hyväksi itseään kiinnostavassa asiassa ilman pukumiesten kalliita kursseja tai valmennuksiakin. Vaikket tietäisi mitään vaikkapa verkkomarkkinoinnista, voit oppia. Ole avoin, ideoi, kokeile, kehitä, kehity ja opi! Älä anna periksi, vaan luota rohkeaan kokeilemiseen ja toistoihin.

Usein ajatusmalli on se kaikista eniten kehitystä vaativa asia. Myönteisen ajattelutavan voimaa ei kannata verkkokauppiaankaan ohittaa jatkuvan kehityksen tiellä. Kääntämällä ajattelun ”minun pitää ja täytyy” -ajatusmallista ”minä saan, voin ja pystyn” -ajatusmalliin, moni asia näyttäytyy aivan uudenlaisessa valossa.

Ajatusmalli rakentuu pitkälti opituista tavoista ja kokemuksista aina varhaislapsuudesta saakka. Itsensä on kuitenkin mahdollista ohjelmoida uudelleen ja oppia pois negatiivisen ajattelun kehästä. Hylkäämällä vanhat opitut mallit ja omaksumalla uusia, voit huomata ettei aika ollutkaan se mitä tarvitsi lisätä, vaan itsensä jatkuva kehittäminen; tieto ja taito.

 

Vapaa-ajan merkitys:

Vapaa-aika lataa akut ja antaa eväät seuraavaan työpäivään. Jopa kaikista ahkerimmille, vapaa-ajattomille työmyyrillekkin, tulee hetki kun vapaa-ajan vähyys heijastuu negatiivisesti omaan jaksamiseen ja tätä kautta tekemiseen. Huolehdi siis siitä, että sinulle jää työn ulkopuolista aikaa riittävästi, jolloin voit keskittyä johonkin muuhun mielekkääseen tekemiseen työn vastapainoksi. Aivot saavat lepoa ja levon kautta syntyy uutta tilaa uudenlaisille ajatuksille ja ideoille.

Riittävä lepo ja mielekäs tekeminen työn ulkopuolisten asioiden parissa saa työnkin tuntumaan mieluisammalta ja innostavammalta. Hylkää ajatus, että vain kovalla työllä voit menestyä. Ota tilalle uusi ajatus: Onnellinen ja tasapainossa oleva ihminen saavuttaa menestyksen nauttimalla samalla matkasta.

 

Kun 24h ei riitä:

 1. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen miettimällä mikä on tärkeää nyt, minkä voi hoitaa myöhemmin.
 2. Pilko asiat, tavoitteet ja päämäärät pienemmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin ne ovat helpommin hallittavissa ja saavutettavissa.
 3. Mieti voiko joku toinen tehdä osan asioista puolestasi, jotta sinulle vapautuu lisää aikaa ja voimavaroja muihin asioihin.
 4. Tarkista onko saatavilla työkaluja jotka helpottavat tekemistä.
 5. Viivaa yli tehdyt ja saavutetut asiat. Ruokit samalla onnistumisen tunnetta, joka antaa lisää puhtia seuraavien asioiden tekemiseen.
 6. Jätä jossittelu ja sitkuttelu, ryhdy toimeen!
 7. Haasta ja kehitä itseäsi. Jäämällä paikoilleen ei voi mennä eteenpäin.
 8. Käännä negatiivinen ajattelumalli positiiviseksi. Korvaa sanat ”täytyy” ja ”pitää” sanoillaa ”saan” ja”voin”.
 9. Huolehdi riittävästä vapaa-ajasta ja mielekkään tekemisen toteuttamisesta.
 10. Älä enää mieti, vaan toteuta! 24H kyllä riittää!
Artikkelia on kommentoitu

1 kerran

 1. Pingback: Kun kaikkea ei kerkeä tehdä – mihin keskittyä? | Verkkokauppiaaksi.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *