Verkkokauppaohjelmiston valinta verkkokauppaa perustettaessa

Yksi yleisimpiä kysymyksiä verkkokaupan perustamista suunnittelevilla on, mikä ohjelmisto olisi paras vaihtoehto heidän käyttöönsä.

Verkkokaupan perustamisessa merkityksellisin asia ei ole verkkokauppaohjelmisto. Kaikilla markkinoilla olevilla ohjelmistoilla voi tehdä kauppaa ja menestyä.

Markkinoilla on kymmeniä, jollei jopa satoja eri verkkokauppaohejlmistoja, joista jokainen on hieman eri päätarkoituksella kehitetty.

Toisista ohjelmistoista on rakennettu koodaajien työkaluja, toiset on suunniteltu palvelemaan kaikkia tee-se-itse -henkisiä verkkokauppiaita ja jotkut ovat graafisten suunnittelijoiden tai mainostoimistojen työkaluiksi rakennettuja.

Valitse ohjelmisto, joka tuntuu hyvälle

Älä keskitä huomiotasi liikaa ohjelmistotalojen ominaisuustaulukoiden vertailuun, saat vain päänvaivaa ja hukkaat aikaasi.

Kaikissa yleisesti käytössä olevissa ohjelmistoissa on kaikki ominaisuudet, mitä myynnin tekemiseksi tarvitset.

Alussa aikasi tulisi keskittää kuitenkin valikoimaan, verkkokaupan näkyvyyteen ja markkinointiin.

Vertaillessasi ohjelmistoja ota maksuton koekäyttö verkkokaupasta käyttöön, kokeile lisätä muutama tuoteryhmä ja tuote. Tee itse ostos vakiopohjalla.

Kun olet kokeillut esim. kolmea eri ohjelmistoa, pohdi mikä niistä tuntui itsestäsi mukavimmalle käyttää kokonaisuudessaan.

Jos valitset ominaisuuksiltaan parhaan ohjelmiston vaikka se on ikävin käyttää, tulee verkkokaupan rakentaminen olemaan monesti tervanjuontia.

Toki jos tarvitset tietyn ominaisuuden, kuten kivijalkamyymälän kassan verkkokaupan kylkeen, niin rajaa kokeilusi tällaisiin ohjelmistoihin.

Ylläpidetty palvelu vai avoin lähdekoodi

Valmiiksi ylläpidetyissä verkkokauppapalveluissa on yleensä kiinteä kuukausikulu, joka useita yrittäjiä arveluttaa, turhaan.

Avoimen lähdekoodin järjestelmissä houkuttaa ’kuluttomuus’, joka on niin sanotusti harhaa.

Avoimen lähdekoodin verkkokaupoissa joudut itse päivittämään tai ostamaan päivityspalvelun joltain palveluntarjoajalta, yleensä kokonaiskulu on vuositasolla suurempi, kuin valmiiksi ylläpidetyn verkkokauppapalvelun.

Ilmaisiin ja avoimiin ohjelmistoihin löytyy yleensä maailmalta hyvin paljon lisäosia ja laajennuksia, mutta lokalisointi Suomen markkinoille uupuu, jolloin koodia joutuu itse ns. puukottamaan.

Avoin lähdekoodi soveltuu alustaksi erityisesti jos sinulla tai tiimissä on osaamista ohjelmiston räätälöintiin ja kehittämiseen kooditasolla, siis tiimissä on oma koodaaja.

Suositut verkkokauppaohjelmistot

Suomessa kehitettyjä verkkokauppaohjelmistoja löytyy kymmenkunta ja jos lasketaan kaikki yritysten omiin tarpeisiin rakennetut ja räärälöidyt ohjelmistot, päästäneen luvussa sadan suuremmalle puolelle.

Suomessa suosittuja SaaS (software as a service) eli palveluohjelmistoja ovat MyCashflow, Vilkas, Viidakkostore, ProsperCart ja Shopify.

Avoimen lähdekoodin järjestelmissä suosituimpia edustavat WooCommerce ja Magento.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *