Verkkokaupan perustaminen – mistä tuotteet?

Verkkokaupan perustamista suunnittelevalla voi olla liikeidea tai ajatus kaupan valikoimasta mielessä, yleensä myös jokin tavarantoimittaja jo valmiiksi mielessä.

Moni haluaisi aloittaa verkkokaupan lisätienestejä tai toimeentuloa ajatellen ja pohtii, että mistä ihmeestä tuotteita saisi verkkokauppaansa myytäväksi?

Tässä artikkelissa käsitellään verkkokaupan tuotteita ainoastaan varastointi mielessä, eli drop shipping verkkokauppaa artikkeli ei koske.

Tukkurit Suomessa

Suomesta löytyy paljon eri alojen tukkureita ympäri Suomea, mutta valitettavasti osa näistä suhtautuu hyvin nihkeästi pelkän verkkokaupan valikoimiin tuotteiden tarjoamisesta.

Lisäksi Suomen tukkureissa on muutamia merkittäviä ongelmia verkkokauppiaan kannalta:

  1. monelle tukkurille S- ja K-ryhmien kauppoihin valikoimiin pääsy on elinehto, isot ketjut saavat ostettua niin halvalla ettet pysty kilpailemaan järkevällä hinnalla
  2. tuotteita löytyy joka niemestä ja notkosta Suomessa, joten hina jää ainoaksi kilpailuvaltiksi

Toimialalle kuin toimialalle tukkureita löydät helpoiten etsimällä Googlesta tuoteryhmän nimi tukku” – yleensä et näin löydä suoraan kaikkein parhaita toimittajiasi.

Jos alalla toimii jo verkkokauppoja, voit käydä vakoilemassa kilpailijoiden kaupoista tuotemerkkien tai muiden tietojen kautta tietoa tukkureista.

Toki perinteiset alan messu- ja muut tapahtumat ovat oiva kanava kartoittaa toimittajaehdokkaita.

Tukkurit Euroopassa

Euroopasta löytyy valtavasti myyntihaluisia tavarantoimittajia (monesti halukkaampia kaupantekoon kuin suomalaiset….), jotka voivat tarjota kilpailukykyiset ehdot tilauksille.

Tavarantoimittajien löytäminen Euroopasta onkin hieman haastavampaa, mutta täysin mahdollista ilman aikaisempia kontakteja.

Aktiivisella Googlettamisella pystyy monelle toimialalle kaivamaan toimittajaehdokkaita, mutta yleensä tehokkaampaa on käydä esimerkiksi Saksassa oman toimialan messuilla etsimässä toimittajaehdokkaita, samalla yleensä näkee tuotteet ja laadusta saa paremman käsityksen.

Jos toimittajat etsii netin yli, on syytä varmistaa tavaroiden laatu näytetilausten kautta tai muuta kauta ennen kuin täyttää varastonsa myyntikelvottomalla roskalla.

Kiinasta tilaaminen yritykselle

Valtaosa nykypäivän tuotteista valmistetaan Kauko-idässä, tällä hetkellä pääosin Kiinassa.

Kiinassa järjestetään valtavia messuja, joista löydät kaikkea mitä ikinä voit kuvitella maailmassa valmistettavan, mutta messumatkat lentoineen ovat vaativia fyysisesti (pitkät lennot, tiukat aikataulut) kuin taloudellisesti (lennot, hotellit…).

Kauko-idän toimittajia voi kartoittaa kevyimmin kansainvälisten markkinapaikkojen, kuten AliExpress, Alibaba ja eBay kautta. Yritysmyyjiä, jotka pystyvät tarjoamaan mm. kirjanpitokelpoisen laskun/kuitin löytyy helpoimmin näistä kolmesta Alibaban kautta.

Ongelmaksi voi muodostua kuitenkin minimitilausmäärät (MOQ, minimum order quantity), jotka helposti kohoavat aloittelevalle yrittäjälle liian suuriksi.

AliExpressin ja eBayn puolella valtaosa myyjistä on yksityishenkilöitä tai tahoja, jotka toimivat vain välikäsinä, joten heille tukkukauppa on yleensä poissuljettu vaihtoehto (et saa tarvittavia dokumentteja yrityksen kirjanpitoon ja tullaukseen) tai hinnat ovat liian korkeat.

AliExpressin puolella esimerkiksi 6 dollaria maksava tuote voikin maksaa tukkuna ostettuna 0,50 dollaria, joten erot ovat huimat.

Toimittajien kanssa kommunikointi vaatii englanninkielen taitoa, joten ilman englantia on tuotteiden hankkiminen ulkomailta käytännössä mahdotonta.

En ole Kiinan kaupan asiantuntija, mutta voin sanoa rehellisesti ettei maahantuonti ole mahdoton rasti hoidettavaksi. Oma työnsä kommunikoinnissa, laadunvarmistuksessa, tullauksissa ym. on.

Toki tullauksenkin voi ulkoistaa rahtiyhtiön tehtäväksi, mutta kun hommassa yhtään rutinoituu niin homma on varsin nopeaa tehdä, erityisesti jos tuo toistuvasti samantyyppisiä tuotteita. Lisäksi Tullilla on erinomainen puhelinpalvelu auttamaan ongelmatilanteissa.

Kun löydät mielenkiintoisen toimittajan, selvitä minimitilausmäärät, rahtihinta ja se, että toimittaja voi tarjoata asianmukaisen commercial invoicen. Tilaa tuotteita näytteeksi ja testikäyttöön varmistaaksesi laadun. Muista, että hinnan voimakas tinkiminen valitettavan usein tarkoittaa kiinalaisilla laadun laskemista..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *